hidrocarburi, alcani, alchene, alcadiene, arene, chimie
 
Alchenele sunt hidrocarburi nesaturate si aciclice care conţin cel puţin o legătură dublă si atomi de carbon in starile de hibridizare sp³ si sp².
Formule structurale
  • H2C=CH2 etenă (etilenă)
  • H2C=CH-CH3 propenă (propilenă)
Alchene cu mai multe legături duble :

  • H2C=CH-CH=CH2 1,3 butadienă (legături duble conjugate)
  • H2C=C=CH-CH3 1,2 butadienă (legături duble cumulate)
Nesaturarea echivalentă (N, N.E., şamd) este 1. Acest lucru denotă prezenţa unei duble legături în moleculă.

  Denumire Denumirea alchenelor se face înlocuind sufixul "-an" (din denumirea alcanului cu număr identic de atomi de carbon) prin sufixul "-enă". Cea mai simplă alchenă este etena C2H4, care poate fi scrisă şi structural: H2C=CH2.

Există şi alchene cu mai multe legături duble, aşa numitele poliene.

Formula generală a acestora este CnH2n+2-2d, unde "d" reprezintă numărul de legături duble. Polienele se denumesc folosind gradul de multiplicitate al dublei legături. De exemplu poliena cu două legături duble se numeşte dienă (d=2), cu trei legături duble trienă ş.a.m.d.



Reacţiile alchenelor  Reacţii de adiţie Reacţia de adiţie rezultă în ruperea legăturii duble dintre carboni, rezultând un alcan.

Adiţia hidrogenului Alchenele adiţionează hidrogen molecular în prezenţa catalizatorilor (metale tranziţionale: Ni, Pd, Pt), fiind divizate la temperatură obişnuită sau ridicată. Se obţine alcanul, care are aceeaşi catenă ca şi alchena.

Adiţia halogenilor Prin adiţia halogenilor la alchene se obţin compuşi dihalogenaţi, în care cei doi atomi de halogen sunt legaţi de doi atomi de carbon vecini (derivaţi dihalogenaţi vecinali). Cel mai uşor se adiţionează clorul, apoi bromul. Adiţia de clor sau de brom este imediată şi cantitativă. Decolorarea unei soluţii brun-roşcate de brom în tetraclorură de carbon serveşte la recunoaşterea şi la dozarea alchenelor.
hidrocarburi, alcani, alchene, alcadiene, arene, chimie